Elk jaar vieren we dat we weer een jaartje ouder mogen worden maar dat onze huid dit laat zien dat willen we liever niet. Huidveroudering begint eigenlijk al in het 20ste levensjaar maar wordt pas echt zichtbaar rond het 40ste levensjaar. De snelheid en de mate waarmee de huid veroudert wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald.

Oorzaken huidveroudering

Er zijn twee soorten huidveroudering: intrinsieke (inwendige) en extrinsieke (uitwendige) huidveroudering.

Intrinsieke huidveroudering is een geprogrammeerde biologische veroudering die onvermijdelijk is voor iedereen. Als we ouder worden verliest de huid de natuurlijke glans en stevigheid. Het elastine-, spier-, collageen-, en bindweefsel neemt af en de celvernieuwing vertraagd steeds meer. De intrede van deze verschijnselen van huidveroudering alsmede de snelheid en de ernst waarmee de huidveroudering gepaard gaat is erfelijk bepaald.

Extrinsieke huidveroudering wordt veroorzaakt door verschillende omgevingsfactoren. Onze huid is ons grootste orgaan en wordt voortdurend blootgesteld aan factoren die de huidveroudering kunnen versnellen. De grootste veroorzaker van huidveroudering is UV straling. Daarnaast spelen vrije radicalen, blauw licht, luchtvervuiling, verkeerde (of onjuist gebruik van) huidverzorgingsproducten, roken, voeding, klimaat, slaaptekort en hormonen ook een belangrijke rol. Deze vorm van huidveroudering heb je voor het grootste gedeelte zelf in de hand.

Behandelplan tegen huidveroudering

Huidveroudering kunnen we niet stopzetten of geheel terugdraaien. Er zijn wel genoeg mogelijkheden om het huidverouderingsproces te vertragen en deels terug te draaien. Des te eerder je hier mee begint, des te beter. Hierdoor kunnen we alvast preventief te werk gaan.

Omdat elke huid anders is en om een andere aanpak vraagt wordt er tijdens een intake behandeling besproken welke behandeling(en) het meest geschikt zijn voor jouw huid en stellen we samen een persoonlijk behandeltraject op. Vaak bestaat deze uit een kuur van meerdere behandelingen i.c.m. de juiste huidverzorging voor thuis.

Behandelingen tegen huidveroudering

Behandelingen die een anti-aging effect hebben op de huid en de collageen aanmaak in de huid activeren.