Littekens ontstaan wanneer de huid zich hersteld na een ongeluk(je), operatie of een huidziekte. Er zijn verschillende soorten littekens met allemaal hun eigen kenmerken.

Normaal litteken: een klein wit of huidkleurig strengetje in de huid die ontstaan is bij de wondgenezing na een operatie of ongeval. Deze littekens geven vaak geen klachten maar kunnen wel cosmetisch storend zijn.

Hypertrofisch litteken: ook wel een verheven litteken genoemd. Een hypertrofisch litteken voelt hard aan en kan jeuken. Bij een hypertrofisch litteken is een overschot aan bindweefselcellen aanwezig en is de bloedvoorziening verhoogd. Hierdoor is het litteken vaak rood van kleur.

Atrofische litteken: hierbij is er sprake van een tekort aan weefsel waardoor de huid dunner en doorschijnender oogt. Bij atrofische littekens is het genezingsproces vaak verstoord, waardoor er minder verbindingsvezels worden aangemaakt. Dit type litteken komt vaak voor bij een huid die last heeft gehad van acne of waterpokken.

Keloïd litteken: een abnormaal verdikte, onregelmatig gevormde rode tot donkergekleurde litteken dat groter is dan de oorspronkelijke verwonding. Deze littekens komen vaak voor op de borst, nek, achterhoofd en de oren.

Behandelplan ter vermindering van littekens

Met uitzondering van keloïd littekens kunnen alle littekens behandeld worden. Tijdens een intake behandeling wordt er besproken welke behandeling(en) het meest geschikt om jouw littekens te verminderen en stellen we samen een persoonlijk behandeltraject op. Vaak bestaat deze uit een kuur van meerdere behandelingen i.c.m. de juiste huidverzorging voor thuis.

Vergoeding via zorgverzekering

Als je last heb van acne littekens dan wordt behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekering indien u hiervoor bent verzekerd.

Behandelingen ter vermindering van littekens

Behandelingen die er voor zorgen dat littekens verminderd worden.